Het kruis is niet leeg…

Hij was veracht, de onwaardigste onder de mensen,
Een man van smarten, bekend met ziekte,
en als iemand voor wie men hen gezicht verbergt.
Hij was veracht en wij hebben Hem niet geacht.
Ik heb het altijd lelijk en oneervol gevonden om lang te kijken naar de lijdende Jezus. Zijn kwetsbaarheid en hart dat bloedde van afwijzing is te naakt, is té. -misschien denk ik er daarom nooit aan katoliek te worden- Ik word ongemakkelijk van zijn blote kwetsbaarheid, klaar om pijn gedaan te worden door mij en anderen. Want als ik langer kijk, kijkt Hij naar mij vanaf dat splinterkruis waaraan Hij bloed en lijdt. Kijk niet naar mij!
Vond het altijd bizar dat Jezus gebukt onder zijn lijden-last, zijn hart nog steeds open, bloedendgetrapt, meer lijden op zich neemt door het verdriet, ontgoogeling, alleengelatenheid, zelfs van zijn martelaren, zich één mee maakt en erin andemt en spreekt.
Wanneer Hij mij – dwars door muren heen, naar mijn naakte, fragiele, gewonde, verraden hart- vol liefdevolle aanvaarding en mededogen aankijkt én…. aanráákt, Zich vereenzelvigd, dan is er geen snelle oplossing of uitvlucht meer voor mijn pijn. Terwijl Hij mij helend aanraakt, vanuit Zijn lijden en Zijn wonden, laat Hij mij de pijn voelen in alle hevigheid.
Daarom vind ik de lijdende Jezus lelijk. Ik wil het lijden niet aankijken – ik verberg mijn gezicht voor Hem, ik kijk weg van (Zijn) lijden–  want te lang kijken is vereenzelvigen, is voelen, is mee-lijden. Man van smarten, als een schaap naar de slacht geleid… Hij deed Zijn mond niet open! De koning hield zijn eer niet vast, liet zich onteren.  De kapotte gemartelde Jezus. De in Zijn eer aangetaste, vernederde koning. Ik begrijp dat mensen Hem verafschuwde, Hem opnieuw afwezen en Hem dood wilde.Gestalte of glorie had Hij niet, als wij Hem aanzagen was er geen gedaante dat wij Hem begeert zouden hebben.”

Blijven kijken naar iemands bloedende hart vind ik moeilijk. Zeker bij de mensen het dichtste bij mij. Mijn oudste zoontje. Ja, mijn jongetjes is kwetsbaar, ja mijn jongen gaat lijden, ja dit jongetje gaat op zijn hart getrapt worden, ja mijn jongen zal gekwetst worden en verraden, maar dan niet alleen troosten en beschermen, maar blijven kijken en durven voelen dat het kwetsbaar en héél fragiel voelt, als he dunste kristallen wijglas… dat breekt, waar je je snijd aan de scherven en splinters. Samen. Hij en ik midden in zijn scherven. Midden in zijn zeer, deel uitmaken van zijn lijden. En niet bang zijn voor de pijn die we dan samen voelen. Niet bang zijn om angste te hebben voor die scherpe snijdene pijn. –Wees nooit bang voor wat breekt, omdat Christus alles heelt- “Door Zijn striemen is voor ons genezing gekomen”

Snelle oplossingen en oppervlakkige troost, zonder dat jezelf onder het bloed en smurrie van de lijdende ander komt te zitten is niet de eervolle weg -ongetwijfeld dat ook hierdoor mijn oplossingsgerichte denken zo overontwikkeld is, angst voor mee-lijden-.

Vluchtend voor lijden, eenzaamheid, pijn en verraad, ben ik mezelf lelijk gaan vinden als ik lijd, of als ik vies wordt van het meelijden. Ik associeer lijden en pijn met vreselijke eenzaamheid en bijna dood gaan aan dat zere hart. Ik vlucht omdat mijn hart open was, maar verraden, ik heb muren gebouwd omdat het te zeer deed om op je binnenste getrapt en vernederd te worden.
Jezus is hét voorbeeld in het leven zonder muren met een wijd open hart.
Open om ontmoet te worden, erop getrapt te worden, geliefd en geëerd te worden, vernederd te worden…. “…om onze overtredingen verwond, (…) om onze ongerechtigheid verbrijzeld”
En al vluchtend voor pijn ren ik recht in Zijn open armen en Hij drukt mij tegen Zijn eigen bloedend, verwonde, verradenhart en zegt: Je bent niet meer alleen. Ik ben. Immannuel. Door Mij aan te kijken en Mijn wonden aan te raken, genees Ik jou.

“Laat de gebrokenheid maar komen.
Houd je niet langer vast aan een maatstaf van perfectie,
maar laat je vasthouden door armen van genade.”
Ann Voskamp uit ‘Gebroken leven’.

PS. … en een poosje naar een crucifix kijken is zo gek nog niet, en roep nou niet gelijk: ‘het kruis is leeg!’

Gerelateerde afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.